Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Likan7 k tomuto seriálu (25)

Columbo (1971) 

Je obrovská škoda kam se Columbo dostal po té dlouhé přestávce. První řady byly skvělý, perfektní a s přehledem na 4*, ale jak byl seriál čím dál tím blíž současnosti, poručík Columbo bohužel zůstal ve své době, kde to fungovalo. Najednou nebyli protivníci dost zajímavý, vraždy nebyly originální a poslední díly jsem dokoukával jen z donucení sebe sama. Ale to určitě nebyla chyba Peter Falka, Columbo byla samozřejmě jeho životní role, do které se doslova a do písmene narodil. Bylo mi ctí sloužit s poručíkem těch 69 dílů, i když to na konci stálo za starou belu. I když seriál zkoušel občas nějaké novinky, vždycky se to naštěstí vrátilo do toho klasického scénáře, který známe, a který jsme tak milovali. Falk je sice už v nějaký ten rok ve výslužbě, nikdy ale nezapomenu na těch 69 případů, které vyřešil a přesto nikdy nebyl povýšen :-) ()

Etuda v černém (1972) (S02E01) 

Jediná škoda je, že pointa je divákovi jasná už po 20 minutách, ale jinak poctivý pěkný díl. ()

Zločinný steh (1973) (S02E06) 

Hezký díl. Líbil se mi trochu jiný styl a nestandartní závěr. Columbo vs. Spock! ()

Labutí píseň (1974) (S03E07) 

Do své doby nejlepší Columbo, a to s velkým přehledem. Delší stopáž dílu velmi pomohla. Columbo zde objasňuje pád letadla, ale zde je rozdíl v padouchovi, protože se o žádného padoucha skoro nejedná. Zpěvák v podání Johnnyho Cashe je nejhodnější záporák, jaký může být, protože kdo by s tou kr*vou vydržel...poslední rozhovor při vyřešení případu v autě byl krátký a přesto krásný: "Někdo, kdo umí takhle zpívat, nemůže být zlej..". ()

Smrt ve sklence vína (1978) (S07E02) 

Před svým opus magnum, Mlčení jehňátek, natočil Jonathan Demme s přehledem nejlepšího dosavadního Columba, kterého bude velmi těžko sesadit z pomyslného trůnu. Poručík se tu tentokrát setkává se známým jedem jedné mořské potvory a dokonce ke konci mu i půjde o život. Už jen v tomhle je Smrt ve sklence vína originální. Co mě ale fakt dostalo byl všude přítomný humor, díky kterému mam poručíka tak rád. V tomhle dílu se to hemží dobrým jídlem, kuchaři a tak neuplyne chvilka, kdy by Columbo něco neužďibal, nejedl nebo na konci dokonce nevařil. Brilantní díl! ()

Velké podvody (1989) (S08E04) 

Žádná porota by vraha neodsoudila jen proto, že neměl alibi. Podprůměrný díl a začíná se mi stýskat po prvních sériích. ()

Planý poplach (1990) (S09E02) 

Obvykle nemam tyhle "speciální" díly seriál moc rád. Nutno ale říct, že Planý poplach je skvělej. Columbo byl vždy i o vtipu a ten se nám tady dostane měrou vrchovatou. Poručík v prostřední modelek pro časopis jde z jedný humorný scénky do druhý, a je to jedině dobře, protože ta vážná linie, ohledně vraždy je tentokrát velmi slabá a jen konec je nadprůměrný. Celkový feeling dílu je ale svěží. ()

Na programu vražda (1990) (S09E03) 

Na programu vražda je v ničem výjimečný díl, který je speciální maximálně tím, že finální rozuzlení mi zní i v dnešní době naprosto wtf. Neumím si představit, že by v reálu jakákoliv porota odsoudila vraha ve světle těchto (ne)důkazů. Sebejistý projev, verbální i neverbální, Patricka McGoohana je sice zajímavý, tento díl nezachrání ani v nejmenším. ()

Odpočívejte v pokoji, paní Columbová (1990) (S09E04) 

Sice jiný, ale jinak průměrný díl, který je jiný jen tím, že obsahuje flashforwardy na pohřeb. Určitě je zajímavé, že vrah jde tentokrát nejen po poručíkovi, ale i jeho ženě a i když jsem rozuzlení tipnul o mnoho minut dříve, konec je nesmírně milý a lidský. Hlavně fakt, že kult poručíkovy ženy je stále živý je super....už jsem se bál, že na fotografii byla skutečně ona. ()

Smrtící korunka (1990) (S09E05) 

Smrtící korunka je z nových dílů zatím jeden z nejlepších, přesto v rámci celého seriálu se jedná o velmi průměrný až podprůměrný díl. K tomu jsem asi jediný, komu se postava Columba líbila víc mladší než starší a přijde mu, že mu s přibývajícím věkem klesá charisma. ()

Žonglér - Vražda v Malibu (1990) (S09E06) 

Na Columba možná až moc překombinovaný děj, který seriál nesluší. Škoda, chtělo by se to vrátit ke kořenům, tam byl Columbo nejsilnější. ()

Columbo na univerzitě (1990) (S10E01) 

A pokračování pomalého ale jistého úpadku seriálu je tu. Už to nemá šmrnc, už to nemá ty skvělý a kouzelný rozuzlení. Neumim si představit jak na tom budou další díly, protože mi zbývá ještě 13 dílů a upřímně bych to zabalil. ()

Vražda škodí zdraví (1991) (S10E02) 

Columbovi dochází dech a podle všeho to do finále dojede na neutrál se stále se snižující rychlostí. Takové díly si poručík nezaslouží.. ()

Columbo a vražda rockové hvězdy (1991) (S10E03) 

Ani nevím po jaké době, ale určitě po velmi dlouhé, dobrý Columbo. K detektivovi vždycky patřil humor a tady se nám ho dostane měrou vrchovatou a celé to vrcholí jízdou kabrioletem ala Rychle a zběsile :-) Dobrý poručíku, dobrý. ()

Smrt bere jackpot (1991) (S10E04) 

Budu se jen opakovat. Originalita a šťáva, která seriál proslavila se už dostavuje jen v podobě kapek a díly jsou až neuvěřitelně podobné, a hlavně průměrné. ()

Není čas na umírání (1992) (S10E05) 

Snaha o nový směr nevyšla. Chápu, že se tvůrci chtěli vytasit s novinkou a seriál nějak okořenit, ale tohle není dobrá cesta. Ke Columbovi patří humor a vražda nějakým originálním způsobem. Úchylný únosce a vážná, temná nota je prostě divná. ()

Vrabec v hrsti (1992) (S10E06) 

Když je slabý protivník, je slabý celý díl. A tady má proti sobě Columbo toho nejslabšího protivníka. ()

Ve hře je všechno (1993) (S10E07) 

Není to tak osobní jako "Odpočívejte v pokoji, paní Columbová", ale i tak dost osobní. Zakoukal se poručík do jedné z pachatelek, nebo to celé hraje jen proto, aby je usvědčil? :-) ()

Motýl v šedých stínech (1993) (S10E08) 

Columbo stárne a tím jde do hajan i kvalita. Vzpomínám si na první série a je mi smutno. ()

Columbo v přestrojení (1994) (S10E09) 

S přehledem nejlepší nový Columbo. S původním seriálem to sice má společnýho možná tak maximálně poručíka, ale bavilo mě to, a to je hlavní. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama