Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele quokam k tomuto seriálu (28)

Columbo (1971) 

Legenda zanru, klasika vsech klasik. 100 pro! ()

Vražda podle knihy (1971) (S01E01) 

Tak jsem se prokousal k prvnimu dilu. Vic nez Columbo tu vyšetřuje porucik Nahoda - nahodou telefenuje na chatu, kdyz vrah vrazdil podruhe, nahodou jede okolo, kdyz mistni vysetruji druhou vrazdu. Ono najit pet let stary papirek s tuskou nacmaranym nametem knihy je taky kunst rovny vyhry s jackpotem. Nahodou dobrych 60 proc. ()

Semínko pochyb (1971) (S01E03) 

Trochu malo Columba na Columba... Zajimava psychologicka sonda do zivota mlade zeny, ktera az tak moc touzi byt milovana a ocenovana, ze prestane verit sama sobe. Jen ten Columbo jakoby tam byl nejak navic. Taktez velke finale bylo takove, no, slabsi bez obvykle. Ale i tak nadprumernych 60 pro a tri hezke hvezdicky. ()

Prázdný rám (1971) (S01E04) 

Klasicka columbovstina. Hvezdicka navic na konec. Bylo hezke pozirovat, jak Columbo tlaci vraha k tomu, aby se tech obrazu zbavil a aby se je zbavil tak, aby podezreni zcela hodil na svou tetu. Jsou to "drobnosti", ktere si clovek nevsimne, kdyz se na to diva poprve. Ake fandive, co dil vidi nejmene popate, to tam spatri. Mimochodem hlavni padouch mi pripominal ceskeho herce Martina Stepanka. 90 proc. ()

Její příležitost (1971) (S01E05) 

Tento dil jsem asi nepochopil. To uvodni vysetrovani bylo naprosto odbyte. Nejenom ze se nikoho ze slovutnych panu detektivu - pokud jsem dobre pocital, motali se  tam na pocatku ve trojko, nezeptal na souslednost vystrel - alarm, byt to vyjadreni postavy Nielsna bylo tak nejednoznacne, ze k dopl otazce primo vybizelo, ale dokonce se ani nikdo nepokusil balisticky overit, zdali se strilelo smerem k oknu nebo ke dverim, zdali mela vystrasena zena dost casu v prilehlem nocnim stolku hledat pistol atd atd. Zde totiz vlastne ani neslo o vysetrovani, prvotni byl pribeh zeny, ktera se zbavila pout a mohla byt konecne sama sebou - az ji blizci nepoznavali, Columbo tam byl, obdobne jako u dilu s generalem, navic. Ale pribeh s generalem mel svou vnitrni logiku, zde dostal pribeh zeny prostor jenom za cenu vnitrni logiky obetovani. Dalsi vec, co jsem nepochopil a co mi lamalo usi, byla, ze Columba neoslovovali slovem porucik, ale az na jednu vyjimku vzniklou asi omylem slovem inspektor. Nevim, za mne nepochopenych 40 pro. ()

Past (1972) (S01E06) 

Columba (opet) reprizuji, jupi! Takze zacinam - od sesteho dilu. Oki. Dil srazi prehravani hlavniho padoucha a spatny dabing (padoucha a jeho tety) Ale hvezdicku nahoru si zasluhuje zaver. Jo, jasne, je to pohadka a reziser neuhlidal dvere. Ale (pro mne) na zacatek slusnych 70 pro. ()

Džungle ve skleníku (1972) (S02E02) 

Typicka columbovka vysokeho standartu. Pripojuji se ke chvale dabingu Hanicinec + Vinklar a taktez k tem, kdo povazuji zaverecnej dukaz za dostatecny. Jen si nejsem jist ohledne amiovskych zakonu, zdali porucik nepotreboval povoleni, ale treba ho mel, je to profik. Otazka taktez je, jestli zaverecny dukaz je znamkou geniality porucika, nebo bezradnosti scenaristova. No, 4 hvezdy a 80 pro. ()

Rozhodující zápas (1972) (S02E03) 

Ochutnavani vody z podlahy nanesenou na prstech ruky znamena hvezdu dolu. ()

Zločinný steh (1973) (S02E06) 

Souhlasim s temi, kteri tento dil radi k tem nejlepsim. Mam rad ty okamziky, kdy porucik ukaze, ze je to skutecny polda. Ne, to nebyl vybuch hnevu, to byl presne vypocitany krok v psychologicke valce. Herecky rejstrik pana Falka byl preci jenom bohatsi bez jedna a ta sana poza. Taktez skvely Spock uroven dilu posouva k dokonalosti. Co vsak mam porucikovi za zle je, ze neochranil zivot toho veterana, jakoby mu na zivotu plebs nezalezelo. Za mne petadevadesat pro. ()

Nebezpečná hra (1973) (S02E07) 

Jako sachista nemohu "odpustit" scenaristicke fakticke chyby, ktere tu shromazdili jiz mi predkritici, zejmena Pecka. Ne opravdu nestaci do ust velmistra hodit nekolik znamych sachovych jmen z historie, jako Aljechin, Nimcovic, Capablanca ci Marshall. Jeste stesti, ze nejsem treba chirurg, treba bych si stejne neuzil dil s tim vrazdnym stehem. No, osobne vsak povazuji usvedceni vraha za dostatecne, nejde jen a pouze o ten zaverecny dukaz, ale o cely retezec dalsich neprimych dukazu, ktere Columbo shromazdil po dobu vysetrovani, z tohoto hlediska nemam namitku. Ale ani tato linka nebyla az tak nadprumerna, aby vykompenzovala fakticke nepresnosti. Navic obet mi svou naivitou silne pripomnela obet i z toho zmineneho dilu, opakovani je sice matkou moudrosti, ale nekdy take trosku nudy. Za mne 40 pro. jeste ps k veku Dudjka: Michajl Botvinik, pravdepodobne jeho predobraz, obhajoval titul mistra sveta v 51 letech deset let pred dejem tohoto dilu, Viktor Korcnoj se stal vyzyvatelem mistra sveta v padesati letech devet let po nataceni tohoto dilu. A legendarni Vasilij Smyslov hral finale turnaje kandidatu o pravo vyzvat mistra sveta v 63(!) letech. ()

Dvojitý šok (1973) (S02E08) 

Tak nejak mam pocit, ze Columbo vlastne nedokázal, ktery z bratru zabijel, a ktery pouze napomahal. Tak nejak mam pocit, ze by u soudu vyvazli. Rozhodne vrazdu by si neodsedeli. ()

Kandidát zločinu (1973) (S03E03) 

Hollywoodska smetanka v L.A. ma podobnej problem jako obyvatele vesnic kolem Midsumneru - polovina jich je zavrazdena a ta druha sedi v base za jejich vrazdu. Vymyslet, koho zabiji priste, musel byt nejvetsi ukol scenaristu. Tentokrate pan Columbo posila do vezeni dalsiho oblibence sve zeny, politika, kterej ma nakroceno vyhrat volby, ale ma managera, ktery mu prerusta pres hlavu. Ok motiv trosku slabej, posledni scena sice vtipna, ale vynyslel bych jinej duvod, proc se porucik podival do pokoje, z nepochopitelnych duvodu odemceneho, nez ze ho tam poskala teticka nahoda ve ztelesneni spojene telefonni linky. Hvezdicka dolu, ake stale slusnych 80 proc... ()

Dobrá pověst nadevše (1974) (S03E06) 

No, ten robot byl az moc scifi. Myslici tank v prekladu trhal usi. ()

Labutí píseň (1974) (S03E07) 

Johny Cash byl preci jenom lepsi zpevak nez herec ()

Obrácený negativ (1974) (S04E02) 

Jo, zasah, potopena. Zcela souhlasim s Clintem. Vyvazene vtipne sceny, originalni plan vrazdy a skvela zaverecna pointa. 100 proc ()

Za úsvitu (1974) (S04E03) 

Dil neprinesl nic noveho do columbovske mysthologie. Ani to rozuzleni nebylo moc verihodne. 60 proc ()

Rozbouřené vody (1975) (S04E04) 

Můj oblíbený díl. Columbo se musí obejít bez zázraků laboratoře, jen jako Sherlock pouze s lupou a s tužkou. Na druhou stranu zde vidíme syndrom Jessiky Fletchrove (kam šlápne tam vražda), pírko bylo hodně na náhodu a do závěrečné pasti se vrah chytil až moc snadno. Za mne nadprůměrných 80 proc ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama