Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele kkarx k tomuto seriálu (24)

Vražda podle knihy (1971) (S01E01) 

První díl první série a hned ikonický padouch Jack Cassidy! Scénář je fajn, pointa též dobrá a velmi ironická. První série se vyznačovaly vážnějším pojetím než ty pozdější, což bylo na Columbovi to nejlepší. Prostě je to legrace ale vcelku i hodně zarážející záležitost. Hudba tomu dodává skvělou atmosféru. ()

Smrt nabízí pomocnou ruku (1971) (S01E02) 

Druhý díl a další dokonalý záporák, a to můj nejoblíbenější Robert Culp, který si díky tomuhle výkonu vysloužil ještě tři další pozvání do seriálu, dvakrát jako vrah a jednou jako jeho otec. Režie je vysoce nadprůměrná. ()

Její příležitost (1971) (S01E05) 

Nic moc epizoda. Chybí lepší pointa, záporák, režie...., za to tu můžeme vidět Leslieho Nielsena a že byl před vstupem do vod komediálních hodně charismatický herec. ()

Past (1972) (S01E06) 

Epizoda, která kromě rozuzlení s doutníky nepřinesla nic tak zapamatovatelného. Bez újmy lze vynechat. ()

Vražda podle plánu (1972) (S01E07) 

Falk sice režíroval slušně, ale nějak to nakonec nedopadlo a vyšel z toho jen podprůměrný díl. Na vině byl ale nic moc scénář a ne Falk. Tohle můžete s klidem přeskočit. ()

Série 2 (1972) (S02) 

Série si vybrala slabší chvilky, ale vynahrazují to díly s Robertem Culpem v Rozhodujícím zápase, Leonardem Nimoyem ve Zločinném stehu, Laurencem Harveym v Nebezpečné hře a Martinem Landauem v Dvojitém šoku, což jsou také jednoznačně vrcholy 2, série. ()

Etuda v černém (1972) (S02E01) 

Mimózní pointa to trochu shazuje, ale ani průběh není nikterak oslnivý, vrah nemá nijak zvlášť inteligentní plán. Podle mě jeden z těch horších dílů. ()

Džungle ve skleníku (1972) (S02E02) 

Ray Milland je super, ale díl už tolik ne. Pointa slušná, ale režie patří bohužel úplně k tomu nejslabšímu z celého seriálu. ()

Rozhodující zápas (1972) (S02E03) 

Tak Culp byl nej vrahoun, nicméně vedení případu je celkem chabé a zrovna tak i ta pointa, kterou vylepšuje akorát šokovaný výraz právě Culpa. Čili z té trilogie s Culpem je tenhle díl neslabší, ale pořád je to vysoký nadprůměr. ()

S dýkou v mysli (1972) (S02E04) 

Viděl jsem x-krát a x-krát jsem zapomněl, a to i přes to, že se zcela netradičně odehrává v Anglii, čili člověk by si měl tím spíš pamatovat o čem to bylo. Za mě můžete klidně tuto epizodu vynechat a nemusí vás to nijak mrzet. ()

Nebezpečná hra (1973) (S02E07) 

Tohle je jeden z těch lepších dílů hlavně díky bezva záporákovi, kterého mi bylo i trochu líto, a velmi originálnímu příběhu o rivalitě dvou šachistů. ()

Dobrá pověst nadevše (1974) (S03E06) 

Tak tohle je jeden z těch podprůměrných dílů s nezáživnou zápletkou s roboty. Dneska to vypadá velice směšně. ()

Labutí píseň (1974) (S03E07) 

Johnny Cash jako vrah je totální bomba, nejde mu to nevěřit a i kdyby nebyl známý muzikant, byl by to pořád jeden z nejlepších Columbo dílů vůbec. I konec je naprosto dokonalej a způsob vraždy originální. Líbí se mi, jak si obvykle vybírají takový způsob, ve kterém využijí nějaké své znalosti v jistém oboru. Nikdy nezapomenu na poslední rozhovor Columba a Browna (Cashe). ()

Osudné cvičení (1974) (S04E01) 

Ucházející díl, v rámci Columba spíše průměrný s několika dobrými momenty a s důkazem, který jste určitě už viděli i někde jinde. Nemám moc rád epizody celé uzavřené jen v několika místnostech. ()

Obrácený negativ (1974) (S04E02) 

Další top díl, Dick Van Dyke patří k těm nejzapamatovatelnějším protivníkům Columba, pak tu máme poručíka, kterého si v útulku pro bezdomovce spletou s bezdomovcem, v autoškole z něho dostane učitel málem infarkt. :-) Prostě nutnost vidět. ()

Vražda na videu (1975) (S04E05) 

Umělecké prostředí slibuje mnoho zábavných momentů, Columbo si splete větrák s moderním umělecký dílem. :-) Jinak je to jeden z těch temnějších dílů s mrazivým koncem a slušným záporákem. ()

Posvítit si na vraždu (1976) (S06E01) 

Supr díl z hereckého prostředí, kde se zdá, že se Falk pomalu loučí s rolí Columba a dělá si sám ze sebe legraci. Pointa je sice trochu chabá, ale tím právě dobře pasuje k vrahovi. ()

Staromódní vražda (1976) (S06E02) 

Velmi temná epizoda, bohužel i velmi průměrná bez čehokoliv k čemu by se dalo vracet. ()

Smrt ve sklence vína (1978) (S07E02) 

Tento díl mi nikdy neutkvěl v paměti a to jsem ho viděl nejspíš několikrát. Není tu moc vtipu, vyšetřování a dokonce chybí i dobrá pointa. Záporák je celkem dobře slizký, ale to nestačí... ()

Columbo jde pod gilotinu (1989) (S08E01) 

Ano, ano, první díl nové série po x letech se povedl a jeho konec je skutečně zapamatovatelný, nicméně onen trik v této telepatické zápletce je až dětinsky prostý a takové neuvěřitelné hlouposti armády nelze uvěřit. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama