Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele majky19 k tomuto seriálu (14)

Columbo (1971) 

Z mého pohledu jeden z nejlepších detektivních seriálů, které spatřily světlo světa. Peter Falk v roli poručíka Columba zářil více než 30 let. To hovoří samo za sebe, že se jedná o naprostý fenomén. ()

To je vražda, řeklo portské (1973) (S03E02) 

Z mého úhlu pohledu se jedná o jednu z vůbec nejlepších epizod detektivního seriálu s poručíkem Columbem, kde roli protřelého vinaře Adriana Carsiniho ztvárnil vynikající Donald Pleasence. Vyřešení případu bylo rovněž velmi originální a přestože Carsini v žádném případě neponechal nic náhodě a dlouho Columbovi odolával, nakonec na něj byl i on krátký stejně jako všichni ostatní. ()

Kandidát zločinu (1973) (S03E03) 

Tato epizoda z columbovské série mi bohužel nepřišla příliš vydařená a působila na mě příliš utahaným a zdlouhavým dojmem. Navíc ani vybrané postavy nepůsobily nějak zvlášť sympaticky, snad jedinou výjimku tvoří Haywordova sekretářka a milenka v jedné osobě v podání Tishy Sterling. V každém případě to rozhodně nebylo ani úplně špatné, byly určitě ještě slabší epizody a proto slušných 60 % si tento díl určitě zaslouží. ()

Dvojexpozice (1973) (S03E04) 

Další bezesporu velmi zajímavá epizoda z případů por. Columba, v níž Peteru Falkovi zdatně sekunduje v roli Dr. Keppla Robert Culp. Rozuzlení případu je rovněž velmi zajímavé, kdy na základě vkládání podprahových záběrů je dr. Keppel usvědčen z vraždy. ()

Vydat nebo zemřít (1974) (S03E05) 

Opět další nadprůměrná epizoda z columbovské série. Jack Cassidy v roli prohnaného a bezskrupulózního nakladatele Rileyho Greenleafa je jedním slovem perfektní a pozadu nezůstávají ani další zúčastnění na čele samozřejmě s Peterem Falkem v roli Columba. Vyšetřování tohoto případu je rovněž nadmíru dobře udělané a navíc se v tomto díle vyskytuje i řada velmi zábavných momentů. Nejlepší scéna podle mě byla ta, jak opilý Riley nabourá do jiného auta a přísedící dáma v druhém autě na něj volá: "Pane ve vašem stavu bych na vás nejradši zavolala policii." A on na to: "Madam, při pohledu na váš obličej bych vám nejradši zavolal plastického chirurga". ()

Dobrá pověst nadevše (1974) (S03E06) 

Tento díl mě příliš nezaujal a řadím ho tentokrát k jednomu z těch slabších. Je to strašně zdlouhavé, snadno čitelné a místy až nudné. Jediné co lze v této epizodě považovat za pozitivní je robot MM7, geniální chlapec v institutu a Columbův nový společník - pes. ()

Labutí píseň (1974) (S03E07) 

Tento díl hodnotím jako vynikající. Po dlouhé době má Columbo "sympatického" protivníka, i když je třeba to samozřejmě brát s nadsázkou a značnou rezervou, protože přece jenom měl na svědomí život dvou lidí. V titulní roli populárního folkového zpěváka Tommyho Browna se představí skutečný úspěšný zpěvák Johnny Cash.Tato epizoda je dle mého názoru opravdu velmi dobré podívaná. Na pozadí hrůzného činu fingované letecké havárie, kterou Tommy Brown vymyslel a uskutečnil, si můžeme poslechnout i pěknou muziku, které jednoznačně v tomto případě vévodí skladba "I saw the light". Vyšetřování tohoto případu je rovněž velmi dobře poskládané, Columbo s pečlivostí sobě vlastní neponechá vůbec nic náhodě a případ prošetří do sebemenšího detailu. Tento díl nelze hodnotit jinak než stoprocentně. ()

V nouzi poznáš přítele (1974) (S03E08) 

Opět z mého pohledu velmi povedená epizoda, ve které má Columbo znovu nesmírně zdatného soupeře v podobě Marka Halperina, vysokého policejního činitele. Vyšetřování případů je velmi dobře provedené a je zapotřebí být po celou dobu sledování této epizody nadmíru soustředěný, protože vskutku těch drobností a detailů se zde vyskytuje velmi mnoho a není vůbec těžké se v celém tom kolotoči vyšetřování obou vražd ztratit. Hodnotím tento díl slušnými 80%. ()

Za úsvitu (1974) (S04E03) 

No, tento díl mě upřímně příliš neoslovil, protože na mě působil velmi zdlouhavým a utahaným dojmem a některé pasáže byly až nadbytečné a kratší stopáž by určitě této epizodě neuškodila. V každém případě to celkové rozluštění případu rozhodně stálo za to, a i když to velitel kadetské akademie plk. Rumford (P.McGoohan) měl vymyšleno velmi dobře, aby vražda jeho nadřízeného působila jako nešťastná náhoda, na Columba byl stejně jako i daleko proradnější a sebechytřejší zločinci jednoduše krátký. Velmi hezky je ale v tomto díle také zobrazeno, jaké absurdnosti museli mladiství na kadetské akademii vykonávat a jak si jejich velitelé libovali v jejich buzeraci. ()

Smrt bere jackpot (1991) (S10E04) 

Tato epizoda se mi velmi líbila a musím se přiznat. že jsem se při ní i skvěle pobavil. Hl. hrdina Freddy, který zvítězí v loterii a stane se ze dne na den milionářem na mě působil velmi prostým dojmem, kterého by dle mého soudu nebylo vůbec těžké oblafnout. A to se povedlo i jeho povedenému strýčkovi Leonovi, kterému Freddy na přechodnou dobu svěřil svou výhru, aby se o ni nemusel dělit se svou manželkou. Další vývoj rozhodně není překvapující, protože jeden musí z kola ven, a v tomto případě je naprosto jasné, že to musí být Freddy, který se stal pro strýčka Leoneho a jeho milenku nepohodlným. Z mého pohledu velmi dobrý díl. ()

Není čas na umírání (1992) (S10E05) 

Vůbec mě nepřekvapuje relativně nízké hodnocení této epizody. Ani na mě tato epizoda bohužel nezanechala příliš pozitivní dojem, protože jsem tam postrádal takřka všechno, na co jsme u příběhů s por. Columbem zvyklí. Navíc se to tak nějak celé vleklo, nemělo to vůbec žádný spád, postrádal jsem tam i nějaké vtipné situace, které jsou součástí v podstatě každého dílu, a překvapil mě i to, že tentokrát por. Columbo dostal poměrně malý prostor, což bylo určitě na škodu. Rozhodně jedna z těch slabších epizod. ()

Vrabec v hrsti (1992) (S10E06) 

Ačkoliv mám krimi sérii s poručíkem Columbem velmi rád, tak musím bohužel říci, že tato epizoda na mě příliš dobrý dojem bohužel nezanechala. Je však obdivuhodné, že Peter Falk v této roli exceloval několik dekád, avšak z mého úhlu pohledu ty poslední série s výjimkou několika epizod už zdaleka nebyly tak povedené, jako ty dřívější. ()

Columbo v přestrojení (1994) (S10E09) 

Přidávám se ke kladnému hodnocení a musím konstatovat, že tento díl se vskutku velmi povedl, o napětí zde opravdu není nouze a navíc je to ohromně zábavné od samého počátku až do konce. Rozhodně jedna z těch povedenějších epizod. Herecký koncert Petera Falka v titulní roli. ()

Vražda s příliš mnoha notami (2000) (S10E13) 

Mně se tato epizoda velmi líbila, i když samozřejmě byla velmi dobře předvídatelná. Nicméně mi v této části nechybělo nic, co je pro poručíka Columba tak charakteristické. Jeho nadhled, přirozenost, vtip, mazanost a samozřejmě vysoká míra inteligence a důvtipu. Musím přiznat, že jsem se při této epizodě skvěle bavil, zejména potom v okamžicích. kdy Columbo přišel na nahrávacího studia za Finlaym a celý případ rozlouskl. A pasáž, kdy Finlayho Crowforda autem doprovázel domů, kde předstíral, že mu došel benzín, byla rovněž velmi povedená a vtipná. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama