Reklama

Reklama

Smallville

(seriál)
USA / Kanada, (2001–2011), 154 h 46 min (Minutáž: 40–84 min)

Režie:

D.J. Caruso, Rick Rosenthal, Greg Beeman, Michael W. Watkins (více)

Předloha:

Jerry Siegel (komiks), Joe Shuster (komiks), Bill Finger (komiks) (více)

Hrají:

Tom Welling, Kristin Kreuk, Michael Rosenbaum, Allison Mack, Eric Johnson, Annette O'Toole, Erica Durance, Shawn Ashmore, John Schneider, Justin Hartley (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(216)

Obsahy(1)

Jednoho dne postihne zapadlé městečko Smallville neštěstí, déšť meteoritů změní život spoustě lidí. Syn bohatého a bezohledného Lionella Luthora, Lex, je ozářen a přijde o vlasy, malá Lana Langová ztratí oba rodiče a bezdětní a po dítěti marně toužící manželé Kentovi naleznou uprostřed kukuřičného pole malého chlapečka. Adoptují ho, přičemž už tuší, že malý Clark nepochází z této planety. Střihem se dostáváme o 12 let později, kde dospívající Clark překvapuje své okolí i sám sebe svými neobvyklými schopnostmi - svou rychlostí a silou. Začíná si uvědomovat, že je jiný, a rodiče mu odhalí tajemství jeho příchodu. Při autonehodě se seznámí s Lexem Luthorem, zachrání mu život a mezi oběma muži vzniká přátelství. Mezitím se v místní nemocnici probouzí z komatu Jeremy, hoch, který byl rovněž postižen ozářením v kukuřičném poli, když jej předtím jeho spolužáci připoutali ke kůlu jako tzv. strašáka roku. Mstí se svým bývalým kamarádům, dostává je do komatu elektrickými výboji. Jeho běsnění dokáže zastavit jen superman Kent Clark. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Likan7 k tomuto seriálu (12)

Smallville (2001) 

První série mě bavily. Clark jako mladej kluk na farmě s mámou a tátou a kámošema je fajn. Má to takovou tu venkovskou atmosféru, díly jsou převážně epizodní a Rosenbaum je vyloženě fajn. Jenže tak nějak logicky došlo k únavě materiálu a poslední série jsou vyloženě špatný. Herci odcházejí, nahrazují je jiní, nezajímavý a přibývá hrdinů i zloduchů jako hub po dešti. Pro mě je Smallville čistý guilty pleasure, za který se vlastně ale ani tak nestydím. Tom Welling je skvělej superman, Erica Durance skvělá Louis, Kreuk měla jít pryč po prvních sériích, Cloe vydržela být snesitelná celý seriál a já jsem vlastně celkem spokojenej. Smallville bude pro mě totiž vždycky...Smallville. Kdy Clark chodí do školy, kouká po Laně, pomáhá tátovi a chodí za kámošem Lexem. Že to je celý nesmysl je jedno. Clarku, Cloe i Louis, díky, 216 dílů je pěkná darda. ()

Série 1 (2001) (S01) 

Dobrý postavy, skvělá hudba a taková ta naivní atmosféra. Ten good-feeling pocit z celý řady je vidět v každým díle a jako start seriálu to funguje dobře. ()

Série 2 (2002) (S02) 

Ve stejným duchu jako jednička. Hodně se tu řeší vztahy, což mi ale nevadilo, těm postavám ty jejich "lásky" přeju. Dost jsme se posunuli v nějakým tom hlavním příběhu a hlavně závěr dává mnoho zajímavých otázek, které se minimálně v první polovině trojky budou řešit. ()

Série 3 (2003) (S03) 

O chlup slabší. Stále dokola se řeší vztahy a ono to už po desátý je celkem únavný. Na druhou stranu se hodně posune příběh. A asi nikoho nepřekvapí, že závěr trojky dává divákovi tolik twistů, že si zase tu čtyřku pustí hned po skončení třetí sezóny. ()

Série 4 (2004) (S04) 

Po čtvrtý už to začíná být trochu ohraný. Koncem školy mám ale naději, že se Smallville trochu změnía nedostanu zase to samý. Malý pokrok v příběhu a spousty vaty. ()

Série 5 (2005) (S05) 

Sice jsme se až na posledních pár epizod v příběhu moc neposunuly, ale je tu dost zlomových momentů, které postavy dost změnili. Smrt hlavní postavy, konec vztahů romantických i přátelských a závěr dost utržený z řetězů. Smallville se mi začíná dost zajídat, protože dostávám stále to samé. Po čtyřce jsem doufal, že se alespoň několik epizod změní pravidla hry, jenže se všechno vyřešilo za jeden, dva díly a jelo se zase na feel-good teen atmosféru. Jestli to dostanu po šestý, omyjou mě. ()

Série 6 (2006) (S06) 

Čerstvá krev v podobě Arrowa seriálu určitě pomohla, stejně tak konec přešlapování skoro všech postav. Smallville dokáže být temnější, vážnější než těch 5 stále stejných řad před tím. Sice stále za 3, ale nadějný díly šestka určitě má a doufám, že to tak bude pokračovat. ()

Série 7 (2007) (S07) 

Scénář hadr. Přijde mi, že v každý sérii chtějí s Lanou "něco" udělat, jenže Kreuk se zase na poslední chvíli, před začátkem natáčení další sezóny rozhodne, že chce další auto, tak se vrátí. Takhle to bylo od oka snad 3x a já upřímně doufám, že co nevidět zmizí ze seriálu úplně (nevěřím, že se nevrátí). Jinak sedmička je už čistá křeč. Postavy příšerný, Clark vymačkanej. Jonathan a Martha pryč. Kara zbytečná, Jimmy směšnej, Louis na druhý koleji. Seriál měl skončit někde po pětce a mě je jen nevolno, že mě čekají ještě 3 další řady. ()

Série 8 (2008) (S08) 

Bohužel pokračuje scénář hadr. Postavy jako Elliot nebo nová Lex Luthor (jméno si nepamatuju do teď), jsou úplně zbytečný a ani zdaleka nejsou tak fajn jako charaktery z prvních sériích. A budu se i opakovat v názoru, že Smallville už minimálně 2 řady přesluhuje. Příběhově je to už čistý vaření v vody. ()

Rekviem (2009) (S08E14) 

Nevím jak ostatní, ale já jsem vyloženě rád, že jedna z hlavních postav tímhle dílem definitivně končí. Vždycky mi přišla jako nezbytečnější z celého seriálu. Však tu je hezčí, chytřejší a ve všech ohledech hezčí Lois :) ()

Série 9 (2009) (S09) 

Je dobře, že je Lana pryč, je dobře, že je místo ní Louis, jen ten vztah s Clarkem je hrozně napsaný. Tématicky jsme asi posunuli, je tu víc hrdinů, víc záporáků a příběh, který se táhne celou sérií a ztrácí se tedy ta otravná epizodnost předchozích sezón. Jenže na druhou stranu se to příšerně pomalu táhne. A poprvé mi přijde, že to nebaví ani Wellinga. Ta látka je totálně vyždímaná a seriál měl skončit už před dlouhou, dlouhou dobou. ()

Série 10 (2010) (S10) 

Tak jsme to nějak doplácali. A nejspíš i se ctí. Závěr bych sice doufal trochu ani ne tak epický, jako spíš sentimentální, přece jen je to 10 let. Závěr mi ale přišel z rychlíku. Jakoby už všichni chtěli, aby to bylo za námi. I ikonický Clarkův závěr jsem si těch 10 sezón představoval...ironičtěji. Smallville tak doputoval do svého závěru, některými dobrými díly, spoustou vaty a s jedním kostýmem. ()

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Addamsova rodina se vrátí

Addamsova rodina se vrátí

23.10.2020

Slavný režisér Tim Burton si poprvé v kariéře vyzkouší televizní tvorbu. A nevybral si k tomu žádný jiný projekt než kultovní Addamsovu rodinu. Nová verze seriálu z roku 1964, jenž se následně dočkal… (více)

Hvězdy Smallville míří do Arrowverse

Hvězdy Smallville míří do Arrowverse

22.09.2019

Seriálový Smallville byl ve své době tak trochu napřed co se práce s komiksovými předlohami týče. Od té doby, co však stanice CW rozjela svůj vlastní komiksový vesmír Arrowverse, čítající seriály… (více)

Reklama

Reklama