Reklama

Reklama

Lovci duchů

(seriál)
  • USA Supernatural (více)
Trailer 4
Horor / Drama / Mysteriózní / Thriller / Fantasy / Komedie
USA, (2005–2020), 247 h 25 min (Minutáž: 29–60 min)

Tvůrci:

Eric Kripke

Režie:

Kim Manners, Robert Singer, David Nutter, J. Miller Tobin, Mike Rohl (více)

Předloha:

John Shiban (kniha)

Hrají:

Jared Padalecki, Jensen Ackles, Jim Beaver, Jeffrey Dean Morgan, Katie Cassidy, Sterling K. Brown, Misha Collins, Genevieve Padalecki, Chris Gauthier (více)
(další profese)

Série(15) / Epizody(327)

Když byli Sam a Dean Winchesterovi chlapci, přišli o matku kvůli záhadné a démonické nadpřirozené síle. Jejich otec z nich proto vychoval vojáky. (HBO Max)

Zajímavosti (2 237)

  • Dean (Jensen Ackles) nosí svůj přívěšek nejčastěji na černém koženém řemínku, ale v několika dílech jej můžeme vidět zavěšený na stříbrném řetízku. (TaNya_)
  • Kurt Fuller přijal roli anděla Zachariáše, protože má dlouhou historii s hraním antagonistů a věřil, že postava anděla bude kladná. Teprve poté, co četl scénář k epizodě Lucifer Rising (2009), jenž byla jeho třetí epizodou ve které hrál, mu došlo, že hraje antagonistu. Navzdory tomu byl na svou roli hrdý a hraní Zachariáše si užil. [Zdroj: supernatural.wikia.com] (GreatestFan)
  • Zachariáš (Kurt Fuller) je v seriálu anděl, který je mnohem mocnější, než většina ostatních andělů v seriálu. V seriálu není nikdy zmíněno jakou má hodnost, nicméně v epizodě Dark Side Of The Moon (2010) říká, že jeho pravá podoba má 6 křídel a 4 tváře z nichž jedna je lví. Tento popis pasuje na cherubína, což je druhá nejvyšší andělská hodnost hned po serafínech (ikdyž v seriálu jsou cherubíni nejnižší a nejvyšší jsou archandělé). Cherubíni fungují jako rádcové Boha. (GreatestFan)
  • Postava Anny (Julie McNiven) se nápadně podobá historické postavě Johanky z Arku. Anna slyšela konverzace andělů (protože sama bývala anděl), proto musela zemřít, na rozdíl od ostatních měla vlastní názory, což byl další důvod, proč byla nenáviděna a nakonec zemřela, když ji archanděl Michael spálil na uhel. Johanka z Arku údajně mluvila s Bohem, jako bojovnice narozdíl od ostatních měla vlastní názory a pochybovala o své vládě, a proto byla popravena upálením. [Zdroj: supernatural.wikia.com] (GreatestFan)
  • Postava zneuctěného anděla Gadreela (Tahmoh Penikett) z 9. série (2013) je ztvárněna jako anděl, který měl za úkol chránit rajskou zahradou před Luciferem (Mark Pellegrino), ale selhal a tím umožnil Luciferovi zkazit lidstvo, čimž  se zneuctil a byl uvězněn v nebeském vězení. V seriálu je ztvárněn jako lítostivý anděl, který se chce vykoupit a napravit své chyby a vykoupit se. Příběh anděla Gadreela (přesněji Gader' el) a jeho morálních hodnot rovněž, je však dosti odlišný. Podle starozákonních apokryfů (konkrétně knihy Enochovy) byl jeden z mnoha vůdců třídy andělů strážců, běžně známých jako Grigori. Andělé Grigori byli Bohem sesláni na zem, aby chránili lidstvo. Jenže se Božímu úkolu otočili zády a podlehli kráse lidských žen, se kterými smilnili a později s nimi zplodili obří divoká stvoření zvané Nephilimové. K tomu navíc lidstvu vyučovali nebeské, lidstvu zapovězené nauky, jako čarodějnictví, astrologii, kosmetiku, psaní na papír a konkrétně Gadreel je vyučoval o kosmetice a zbraních. Kvůli nim Bůh seslal na zem velkou potopu, aby Nephilimy a celé zlo zničil. Anděly Grigori potom uvěznil v "údolích světa, až do Soudného dne". Za zmínku také stojí, že mezi ně patřil i Azazel, který byl v seriálu ztvárněn jako žlutooký démon, hlavní antagonista prvních dvou sérií. [Zdroj: Wikipedia.org] (GreatestFan)
  • Jazyk andělů, enochiánština, který se v seriálu často vyskytuje ve formě kouzel či run, existuje. Enochiánština je pojmenována po starozákonní postavě Enocha (Henocha), který byl předkem Noema. Enoch byl považován za nejspravedlivějšího člověka na světě. Jednoho dne ho navštívili dva andělé, kteří smilnili s lidskými ženami, aby jejich jmény promluvil s Bohem, tak ho vzali do nebe a dostalo se mu vědomostí celého vesmíru a jak andělé používají svou moc. Než se mohl vrátit na zem, Bůh na ni seslal potopu a později se Enoch vrátil na zem i se svými novými vědomostmi o magii a vyvolávání duchů a andělu. Když dosáhl věku 365, přišel za ním Bůh, a ten jej proměnil ve svého nejmocnějšího anděla, Metatrona a vzal ho do nebe, kde by sloužil jako jeho hlavní anděl a písař. Avšak nejrozumnější je asi mytologii nebrat vážně a předpokládat, že jde o vykonstruovaný jazyk, který vymyslel anglický okultista John Dee z 16. století. John Dee byl esoterik královského dvoru, který tvrdil, že se mu zjevují andělé, kteří mu dávali tajné vědomosti o jejich jazyku. [Zdroj: Wikipedia.org] (GreatestFan)
  • V seriálu jsou leviatani vyobrazeni jako Bohem první stvořená monstra, starší a mnohem silnější než lidé, monstra i andělé. Jejich hlavní charakteristiky jsou obří čelisti, nezničitelnost a schopnost měnit podobu na jakéhokoli člověka. V tradicích je však popisován úplně jinak. Konkrétně ve Starém zákoně a Tanachu je popisován jako obrovská mořská příšera, která je ztotožňována se strachem a chaosem. Především je třeba zdůraznit, že to není žádná rasa, ale jedinečný bájný tvor. Někdy je ztotožňován se samotným Satanem, jindy se o něm mluví jako o individuálním démonovi či jako mocné pekelné bytosti. Někdy se o něm říká, že je to archanděl Rafael, který jej má porazit. [Zdroj: Wikipedia.cz] (GreatestFan)
  • Adam Milligan (Jake Abel), mladší z nevlastních bratrů hlavních hrdinů je ve 22. epizodě 5. série s názvem Swan Song náhradní schránkou archanděla Michaela. Podle 19. epizody 4. série s názvem Jump the Shark je Adam narozen 29. září. Toto datum je shodou náhod také datum oslavy Svatomichalské pouti (v angličtině Michaelmas). (GreatestFan)
  • V seriálu je ze všech andělů nejmocnější Michael, který je zároveň nejstarší, přičemž druhý nejstarší je Lucifer (Mark Pellegrino). Podle Bible je však nejstarší i nejmocnější Lucifer a Michael ho o apokalypse porazí pouze s Boží pomocí. To je v rozporu s příběhem Supernatural, kde je Michael sám vládce nebe, protože Bůh nebe opustil a věří, že když Lucifera sám zabije, tak se vrátí. (GreatestFan)
  • V seriálu je mnoho andělů, kteří mají jména, která se většinou vyskytují v Bibli, ale některá nejsou ve skutečnosti jména andělů. Např. Zachariáš (Kurt Fuller) je v Bibli zastoupen jako mnoho osob (kněz, kníže, král...), ale žádný není anděl, pouze zmíněný Ezekiel (9. série) byl prorok, Malachiáš (Stephen Monroe Taylor) z 9. série je prorok, Bartoloměj (Adam J. Harrington) z 9. série byl Ježíšův apoštol, Jozue (Roger Aaron Brown) byl zástupce Mojžíše ve výpravě Izraelitů do země zaslíbené. (GreatestFan)
  • V seriálu je Lilith ztvárněna jako jedna z prvních lidí, které Lucifer (Mark Pellegrino) mučením duši znetvořil a udělal z ní prvního démona. Ačkoli je o Lilith spoustu starých PŘEDbiblických příběhů, které se liší, podle Mezopotámské verze byla vůbec první člověk a stejně jako Adam byla stvořena ze země. Podle legendy v zahradě spolu nevycházeli, protože se mu musela podřizovat, ale ona mu chtěla být rovna, protože byla také stvořena ze země. Když Adam neposlechl, vyslovila nevyslovitelné jméno Boží a byla ze zahrady vykázána. Když ji později našli 3 andělé, stala se nevěstou démonů. Ti ji řekli, ať se vrátí, jinak každý den zemře sto jejich démonických dětí, ale když odmítla, stal se z ní démon a vzala si zlého anděla Samaela, levou ruku Lucifera. Aby se pomstila, rozhodla se vraždit novorozence. Proto je dnes spojena se zabíjením a pojídáním dětí, což bylo vidět i v Supernatural. Také se někdy říká, že ona byla ten had, který přiměl Evu sníst zakázané ovoce, proto je v umění vyobrazena jako napůl had nebo s hadem. Tento příběh se v Bibli nevyskytuje. Podle některých učenců byl z Bible vyřazen. [Zdroj: Wikipedie.cz] (GreatestFan)
  • V 5. epizodě 10. série "Fan Fiction"  písničky z muzikálu "Supernatural" zpívají skutečně herci. (GreatestFan)
  • Patnáctá epizoda 4. série "Smrt má dovolenou" je věnována památce producenta seriálu, Kima Mannerse, který zemřel 25. ledna. 2009 na rakovinu plic. (GreatestFan)
  • V 7. sérii má Meg (Rachel Miner) očividně oteklý obličej. To kvůli lékům, které musela Rachel Miner brát kvůli zranění zad, které se ji přihodilo při natáčení 10. epizody 6. série "Spoutaný žár". (GreatestFan)
  • Herečka Katie Cassidy po 3. sérii odešla kvůli problémům s rozpočtem, proto její postavu Ruby převzala Genevieve Cortese. (GreatestFan)
  • Dean (Jensen Ackles) v 3. epizodě 5. série "Bůh je mrtvý" nazval archanděla Rafaela (Lanette Ware) andělem z Źelv Ninja. Mezi Želvami Ninja má jeden jméno Raphael. (GreatestFan)
  • Příběh Lucifera (Mark Pellegrino) je silně inspirován básní "Ztracený Ráj" od Johna Miltona ze 17. století, která vypráví příběh o Ďáblovi. Jméno postavy anděla Anny Milton je odkaz právě na tohoto básníka. (GreatestFan)

Související novinky

Lovci duchů se dočkají prequelu

Lovci duchů se dočkají prequelu

25.06.2021

Populární seriál Lovci duchů v originále pojmenovaný Supernatural se dočká prequelové série s názvem The Winchesters. Herec Jensen Ackles, jedna z hvězd původního seriálu, pak nový projekt zastřeší… (více)

Walker, Texas Ranger se dočká rebootu

Walker, Texas Ranger se dočká rebootu

24.09.2019

Po rebootech Čarodějek, MacGyvera a Magnuma došla konečně řada i na legendárního Walkera, Texas Rangera. Hrdina, jenž pro kop z otočky nikdy nešel příliš daleko a z Chucka Norrise učinil kultovní… (více)

Reklama

Reklama