Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Recenze uživatele dO_od k tomuto seriálu (6)

Série 10 (2016) (S10) 

// Kýžený návrat nostalgických Akt X se nesl v duchu ukázkově odpadového scénáře, hrůzostrašné režie, přehrávajících herců a ještě navíc stupidního CGI, které navíc vůbec nebylo potřeba. Paradoxně nejlepší částí tak byla ta, ve které se všichni snažili záměrně o parodii. Kéž by za tím zbytkem ten záměr byl také - v tomhle případě ale vznikla parodie omylem a to prostě bolí. A bolet to bude ještě dlouho, protože těch šest hodin života už mi nejspíš nikdo až na případné ufony nevrátí. 3/10 ()

Můj boj 1 (2016) (S10E01) 

// Jako člověk původními X-Files téměř nepolíbený můžu s klidem říct, že se mi tenhle soft-reboot poměrně líbil. Když pominem ty triky, lehce tuctový příběh a herectví Joela McHalea, pak tu máme docela fajn retro mysteriózní thriller s legendárním Mulderem a Scullyovou v čele, kterak se snaží vykřesat z původního nápadu ještě poslední zbytky šťávy, aby ještě jednou, naposledy, nakojili hladové davy fandů. A dívat se na tenhle "boj" zvenčí je mnohem pohodlnější a přístupnější, než dejme tomu kdybych se rozhodl celý seriál začít postupně nakoukávat. My struggle wins. 2/10 ()

Setkání s příšerodlakem (2016) (S10E03) 

// "od té doby, co jsem se stal člověkem, nemůžu si pomoct a musím lhát o svém sexuálním životě." Dobře. Hraná verze Scooby-Doo s nevěřícím Mulderem a rozvernou Scullyovou rozhodně byla vtipná. Pořád jsem ale nedostal to, co bych si přál. Tedy chytrý (!) konspirační thriller, ve kterém na něčem záleží pro kristovy rány... Už pomalu taky přestávám věřit. ()

Návrat domů (2016) (S10E04) 

// Čím dál tím větší komedie. Tohle že má bojovat o šanci na další série? V dnešní době? Protože v televizi dnes běží málo takhle rutinních seriálů? Sorry, ale je to fakt špatný. Nelogičnost děje, nucené chování postav, směšná zápletka, nepatřičná vedlejší linka, nefunguje tu vlastně vůbec nic. Popravdě jsem tak otráven, že už vyloženě začínám litovat, že jsem se na nová Akta X vůbec začal dívat. Ta čtyř a pětihvězdičková hodnocení jsou výsměch kvalitní TV. ()

Babylon (2016) (S10E05) 

// Co je moc, to je moc. Parodie střídající drama? Ne, akorát bordel. Chris Carter je hovado a už by nikdy neměl mít možnost něco dalšího napsat, natož natočit. Objektivně jsem někde na 20%, subjektivně to nenávidím za to, že mě to připravilo o hodinu života. ()

Můj boj 2 (2016) (S10E06) 

// Svět končí ale jediný, kdo to vysílá, je nějaký pošuk na Stream.com. Mulder se pere s jakýmsi poskokem a celé je to zrychlené, protože na place nebyl choreograf a za normální rychlosti by ta bitka byla k smíchu. Vysvětlovačky si taháme ze zadku, protože X-Files už jsou stejně mrtvé, tak proč si ještě nekopnout. Lidstvo zachráníme mimozemskou DNA, kterou super-rychle vyrobíme v laboratoři ve dvou lidech. Nemocnice je plná lidí ale necháme stejně sestřičku (patřičně obsazenou indku) odvykládat, jak je situace nezvladatelná. Nakonec ukončíme epizodu označenou jako "This is the end" cliffhangerem, ve kterém jakési UFO osvítí hlavní dvojici agentů na mostě uprostřed bůhvíkde. A mohl bych pokračovat, místo toho na to ale fakt kašlu - celou dobu jsem čekal, že se jedná o fór, Chris Carter to ale myslí smrtelně vážně a já nemůžu, než vycouvat. První odpadový seriál (desátá série, buďme přesní) po hodně, hodně dlouhé době. Gratuluji, nic horšího ve zlatém věku televize už napsat a natočit nešlo. ()

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama