Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 4
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Videa (39)

Trailer 4

Recenze (769)

CANNIBAL 

všechny recenze uživatele

Z počátku mě tenhle, nadpřirozeně nabitý seriál opravdu bavil. Spoustu nevysvětlitelných záhad a UFO. Bavilo mě jak si s agentem Mulderem zahrával z počátku záhadný kuřák. Bavilo mě, že je seriál stejně dobrý a někdy i dokonce lepší, než-li např. Krajní meze. Bavilo mě jak Mulder toho spoustu viděl, ale zbylo mu nakonec jen spoustu střípků a nepřímých důkazů, ale pak se seriál začal zvrhávat v obyčejný, podprůměrný Sci-Fi béčko. Tohle si ale seriál o Aktech X-nevyřešitelných případů rozhodně nezasloužil. Když už seriál nevěděl kudy kam, měli ho scénáristé včas utnout, pokud možno s otevřeným koncem. Žel, když někdo neví, kdy včas přestat, tak to podle toho taky pak vypadá. Za mě dobrý, s tím, že ho hodnotím jakožto komplet. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

"Mr. Mulder, they´ve been here for very long, long time." - Deep Throat ; Pokud nějaký seriál dosáhl statutu celosvětového kultu, jsou to právě "Akta X". Výjimečný seriál, na jehož popularitě se dodnes vozí spousta dalších. Skvělé scénáře (+pár výjimek potvrzujících pravidlo), do detailu vypracované charaktery hlavních postav, které i přes nadpřirozené zápletky drží tenhle seriál pevně na zemi, charizmatičtí herci, slizký a tajemný Kouřící muž, spiknutí, mimozemšťané, akce a v neposlední řadě i humor...Je pravda, že se vzrůstajícím počtem řad se konspirační zápletky stávají možná až moc zamotanými a trošku nepřehlednými, ale to nic nemění na tom, že "mytologie" Akt X je výjimečná...Navíc vztah Muldera a Scullyové překračuje obvyklá klišé a je ve své síle a pevnosti dokonalost sama...Co se týká jednotlivých epizod, tak za vůbec nejlepší bych vybral "Memento Mori" a trojepizodu "Getsemany", "Redux I" a "Redux II". Ale osobní slabost mám pro víc dílů, seznam by byl dlouhý :). (psáno po zhlédnutí 6. série) ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Niet pochýb o tom, že tento seriál bol odjakživa, mojim kultovým. V pamäti mi rezonuje najmä jeden príbeh. "The X files - HOME". Jedného dňa v malom mestečku Homu nájdu mŕtvolu malého dieťaťa. Miestny šerif Andy Taylor je z nálezu, rovnako ako okolitá populácia zhrozený. O pomoc pri vyšetrovaní požiada FBI. K prípadu je vyslaná osvedčená dvojica Mulder a Scullyová. Podarí sa im spoločne vypátrať vraha novorodenca? Pre fanúšika hororového subžánru hixploitation, jednoznačne najlepšia časť zo všetkých. Vrelo doporučujem. Ja som si dnes "krásne" zaspomínal. Nikdy nezabudnem ako v televíznej relácii "otázky pre riaditeľa", nespokojní občania bombardovali "najvyššieho" pohoršujúcimi listami - čože to za časť odvysielali po ôsmej hodine. Verte-neverte. Seriál následne presunuli po 22:00. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Rozpačitě si škrábu skalp, protože nevím, jak seriál ohodnotit. První dvě - tři série si jednotlivé epizody držely solidní až vysoký nadprůměr a pak se všechno začalo obracet vagínou ke zdi. Dokud se díly soustředily na vyšetřování nevysvětlitelných jevů, měly atmosféru, napětí i vtip, Mulder a Scully se skvěle doplňovali, prostě to mělo švih a já jsem "X-Files" milovala. V době premiéry bych dala 95%. Postupně však více a více prostoru dostávaly konspirační teorie, vládní spiknutí s UFO, pitvaly se vztahy, sarkastické hlášky nahradila deprese a ufňukanost. Zkrátka seriál zesračkovatěl pod únosnou mez, 25% by bylo odpovídající ohodnocení - jen velmi zřídka vystrčila růžky původní svěžest. Neměla jsem potřebu nechat se takto znásilňovat, netuším tedy, s jakým mimozemšťanem měla Scully dítě (vyskotačil jí z bříška alien?), nebo kam se poděl Mulder (holt ani Duchovny neměl náladu na nekonečnou anální sondáž). Zastávám názor, že v okamžiku, kdy mají tvůrci potřebu točit "vzpomínkové" díly, je na čase to odpískat a najít si jiný objekt k rýžování, než původní kult úplně, s prominutím, dojebat. Po zprůměrování povedených epizod v poměru k exkrementům se nerada musím přiklonit k nižšímu hodnocení. 66,6% ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Haha, keby len David Duchovny vedel, čo jeho priezvisko znamená v slovenčine. Jeden z najkultovejších seriálov 90. rokov. Ako puberťák som na ňom frčal, nechajúc sa unášať nezabudnuteľnými hororovými dielmi Hniezdo, Tooms, Humbug, Domov, Hostiteľ alebo Padá súmrak. Keď som si to zopakoval v r. 2020, prekvapilo ma, že je to fakt dobré. Veľa dielov je vynikajúcich, prevažne medzi hororovými sa urodili také, ktoré hravo prebijú mnohé celovečeráky. Do toho nepríjemná, sychravá, večne daždivá, zamračená a pochmúrna jesenná atmosféra, skvelo sa dopĺňajúca ústredná dvojica a legendárna séria bravúrnych vedľajších postavičiek (Skinner, Muž s cigaretou, Osamelí strelci, rôzni Mulderovi tajomní informátori s tu viac, tu menej postrannými úmyslami). Ku koncu klesala sledovanosť, témy sa opakovali a seriál vykazoval známky monotónnosti (najmä 6. séria bola slabá). Napriek tomu sa i ku koncu podarilo natočiť pár parádnych dielov (napr. Trpezlivosť). Musím sa zastať Roberta Patricka, ktorý v posledných dvoch sériách vystriedal Duchovneho. Robert nasadol do rozbehnutého vlaku a nikto mu to neuľahčoval, v prvom rade fanúšikovia. Ale treba dodať, že bol fakt dobrý. Vlastne čo dobrý. Bol to božan (proste T-1000 v kladnej úlohe). Škoda, že do projektu nastúpil v najnevhodnejšom čase a dnes sa na jeho účinkovanie v Aktoch X bohužiaľ zabúda. Samostatnou kapitolou sú odľahčené, miestami až vyložene komediálne (!) diely, ktoré v mnohých hardcore fanúšikov vyvolávali negatívne emócie, no treba dodať, že niektoré sú fantastické (Počkať, čože? o zabudnutom treťom parťákovi Reggiem alebo fantasticky zábavný diel Zlá krv o upírskej komunite, kde Scully nezabudnuteľne balí Luke Wilson). Za achillovu pätu seriálu vnímam opakovanie ohľadom ustavičného rušenia oddelenia Akty X, k čomu prvý raz došlo už v 1. sérii a následne sa to nepravidelne opakovalo, čo už ku koncu bolo ozaj nechctiac smiešne. Zaujímavé je, že viacerým záporákom bolo umožnené zažiť comeback a objavili sa nie v jednej, ale rovno v dvoch epizódach (Modell, Tooms, Pfaster). ()

Galerie (2 724)

Zajímavosti (344)

  • David Duchovny (Fox Mulder) se chtěl počátkem 90. let věnovat především filmu, ale scénář pilotního dílu seriálu se mu zalíbil, a tak se zúčastnil castingu. Chrisovi Carterovi se herec zpočátku nezdál příliš inteligentní. Z Duchovnyho se však vyklubal jeden z nejsečtělejších lidí, které Carter poznal. (Terva)

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama