Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 4
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Recenze uživatele Mangano k tomuto seriálu (4)

Akta X (1993) 

Akta X jsou z mého pohledu po aktuálním zhlédnutí všech dosavadních epizod velmi rozporuplný seriál. Opravdu dobrých napínavých či strašidelných dílů jak definuje žánr, je v celém seriálu jako šafránu. Na nějaký skutečně výjimečný díl, ze kterého bych byl opravdu nadšený, si ani nevzpomínám. Přesto se v průřezu seriálem najdou díly, jejichž sekvence mi z jakéhokoli důvodu utkvěly v paměti. Jednotlivé první série z 90. let pak pro mě byly obecně opravdu velmi nudné a nezáživné. Neustálé změny pohledů na realitu, stohy papírů, lidé ve stínech, zaparkovaná auta v temných garážích a neskutečná hromada nudných keců mi dohromady vůbec nesedla a působyla na mě strašně demotivačně. Nebyl jsem skrze to schopen sledovat zmatečnou hlavní dějovou linku a ani mě to popravdě nezajímalo. Odkrývat síť intrik a vládních snah překroutit realitu skrze kříže na oknech, věčně naprosto scénáristy překopavaného Kouřícího muže nebo komicky naivního Muldera a až fanaticky skeptickou Scully bylo možná pro diváka atraktivnější před těmi třiceti lety, to já zase chápu, ale dnes jsem popravdě od seriálu očekával trochu víc, než jsem nakonec dostal. Zároveň pro mě Akta X ovšem nejsou žádným zklamáním, to se zase říci nedá. Pokročilejší série, kde se toho z mého pohledu začalo trochu více dít, mi pak sedly o něco více. Dva filmy doplňující seriál pak pro mě byly mnohdy lepší, jako většina dílů samotných. Zvláštní vztah mám po celou dobu také s hlavními hrdiny, nějak jsem si k nim za celou dobu nenašel cestu, ačkoli jejich příběh a vzájemná chemie jsou pro mě to nejatraktivnější na celé hlavní dějové lince. Gillian Anderson je pro mě jedna z nejkrásnějších, nejelegantnějších a nejcharismatičtějších hereček ve vesmíru, na roli Scully se pekelně hodí a je jedno jestli ve svých dvaceti nebo v padesáti letech. Většinou mám s posledním dílem seriálu velmi špatnou náladu a jsem smutný, že mě spolu se seriálem opouštějí nějací přátelé, se kterými jsem se pravidelně po dlouhou dobu vídal :D s Mulderem a se Scully to tak teď ale nemám. Prostě jen pokyvuji hlavou a těším se třeba na nějaké další budoucí shledání s navazující dvanáctou řadou, na kterou se zase jednou eventuálně rád podívám. ()

Teliko (1996) (S04E03) 

"To bude vtip na Michaela Jacksona, Scullyová. Ale nevidím pointu" - za takovéto výblitky rádoby vtipných a tupounkých ignorantů bych věšel! ()

Nepravděpodobné (2002) (S09E13) 

Zrovna když jsem si v závěru řekl, že tomu dám TŘI hvězdy kvůli tomu dementnímu konci a celkově labilnímu rádoby humoru, spatřil jsem (v čase 41:"33") zavěšené tři hvězdy na zdi toho domu nad tím zpívajícím dědou. Vedle je napsáno italské slovo "tre" a celý záběr končí přeletem nad italskou trikolorou. To, že je to třináctá epizoda deváté řady (3×3=9), ponechme jakoby bez povšimnutí. Připouštím, že na té numerologii může něco být a tak by mě zajímalo, co se stane, když této epizodě díky tomuto faktu trochu zvednu hodnocení na hvězdy ČTYŘI :D - DODATEK 10.06.2022: u státnic z psychologie jsem si vylosoval otázku číslo 4 :D Kdybych věděl, že to takhle funguje, neučím se dalších 23 otázek :D ()

Sledující (2018) (S11E07) 

...a souvislost? Co to jako bylo? Něco mi uniklo? ()

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama