Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 7
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Recenze uživatele imaginer21 k tomuto seriálu (17)

Akta X (1993) 

Oceňuju nápad Chrise Cartera rozjet takhle složitou a rozsáhlou konspirační jízdu. Bohužel se tím ale mnoho lidí nakazilo a nehodlá pochopit, že to rozhoně není v plné míře realita. Každopádně už to je důkaz (někde tam venku), že těch 9 sérií + (zatím) dva filmy přineslo víc než jen tuctový a rychle zapomenutelný seriál. Ne, naopak, tohle je další zástupce slova "kult". A kult, který oproti jiným ještě umocňuje mimořádná a dneska již neodmyslitelná hudba Marka Snowa, která dodává patřičné temno tam, kde temnota vizuální nestačí... ()

Můj boj 1 (2016) (S10E01) 

Nostalgie jako prase. Carter se nesnaží držet v rukávu esa, která už jsme beztak dávno viděli. Vypráví přímo a tím spíš nás nutí přemýšlet, v jakém momentě bude všechno nakonec úplně jinak. Taky Mulderova (Duchovnyho) unavenost je uvěřitelná vzhledem k okolnostem i jeho letitým zkušenostem. Ovšem jeho znovuzapálení nutí diváka uvěřit, že se zkrátka dozvíme něco úplně nového. Scullyová stále jediná, která se snaží držet konspirační teze na uzdě a držet se vědy. Šmudla z Youtube je zástupcem nové doby a Carter se tak snaží konspiraci udržet pro současnou generaci. Mnoho věcí může vyznít směšně, ale je třeba vycházet z toho, čím si za těch x let vývoje postavy prošly. Nejvíc člověka potěší plné nasazení hudebnkíka Marka Snowa a pochopitelně staré dobré intro. A závěrečná scéna je potěchou pro duši každého skalního příznivce tohoto kultu. Po nemastné neslané koncovce v "The truth" a ještě méně zdařilém druhém filmu - ohledem na teprve rozjetou novou sérii - plně složený reparát! Edit: Po druhém shlédnutí musím s hodnocením přeci jen dolů. Budu doufat, že všechno je přeci jen ještě jinak a Carter má v ruce schovanou kartu, kterou nás po odfláknutém intru vrátí do vytoužených kolejí s feelingem původní politicko-mysteriózní mytologie. ()

Zakladatelova mutace (2016) (S10E02) 

Klasická epizoda jak má být. Po některými příliš tvrdě (na ta dlouhaletá očekávání pochopitelně) odsouzeném úvodu přichází ne-mytologický díl, který se ale mytologie přeci jen dotýká. Začínám mít obavy, že Carter by raději rozehrál větší divadlo a 6 epizod je pro jeho konspirační sítě málo. Protože za přítomnosti schopných scénáristů kolem něj - jako případě této epizody - by z toho byla plnohodnotně kvalitní podívaná, na jakou jsme byli zvyklí z devadesátek. Takhle lze jen doufat, že ty střípky nám zatím předkládané se nějakým důstojným (ne-li obstojným) způsobem v závěru minisérie poskládají. ()

Setkání s příšerodlakem (2016) (S10E03) 

Už od prvního záběru s převelkým Měsícem jsem měl jasno, do čeho udeří. A nebyl jsem daleko od pravdy. Spoustu parodických odkazů na X-Files samotné - počínaje Mulderovou skepsí a konče hláškou Scullyové o její nesmrtelnosti (a scénu vymyšleného sexu... ehm, tak to za to čekání ne revival stálo!). Trošku mi to připomnělo staré časy s podobnými epizodami, přičemž nejvíce se to blížilo Postmodernímu Prométeovi. A Mulderovo vyzvánění na hřbitově u náhrobku Kima Mannerse rulez! ()

Návrat domů (2016) (S10E04) 

Nejslabší epizoda z celého revivalu. A to navzdory silné látce, dobrému hororu a odkazům na mytologii. Proč? Příliš rozvláčná a neví, na co se víc zaměřit (lov monstra nebo trápení Scullyové?). Vím, je málo prostoru na plný rozjezd všeho, co se zastavilo před 16 lety tehdejším ukončením seriálu. Ale ti největší mistři přeci dokázali pracovat zkratkovitě s odkazy a do takového časového rozpětí nasoukat mnohem víc. Stačí víc spoléhat na inteligenci, důvtip a spolupráci diváka, netřeba nutně všechno opakovat, ředit a pitvat doslova. X-Files přece vždycky spoléhaly na divákovu fantazii, ne? Tady se to nějak vytratilo. Nemluvě o Mulderovi, který nejen že moc nehláškoval, ale tentokrát byl opravdu těžce kamenný (oproti tomu Scullyová hrála emocemi za oba). Jen pár odkazů na opravdovou kvalitu něktejších dílů - "Downtown", záverečný pohled na stěnu, děsivé scény ve tmě... A flashbacky působily spíš jako nástroj nostalgie než plnohodnotná součást příběhu. Škoda. Přesto stále radost, že X-Files jedou. Doufám (už jen podle obsazení) v závěrečný rozjezd při posledních dvou epizodách revivalu. ()

Babylon (2016) (S10E05) 

Carterův příspěvek k tématu terorizmu. V principu to nebylo úplně špatné. Být to jedna vtipná epizodka, člověk by to bral. Ale po 16 letech v malém prostoru takto zahodit šanci? Člověk na každé minutě stopáže cítí tu rozpolcenost, danou Carterovou nejistotou, zda mu studio dovolí novou plnohodnotnou sérii nebo ne. A tak jsme svědky nejasného odkazu, zda se spíš loučit nebo něco rovíjet. Je smutné, že člověk, který desítky let budoval tenhle kult, je schopen v desítkách minut všechnu tu fantastickou práci předtím tak nedůstojně shodit bez špetky inteligence nebo invence z původních epizod. A takhle sprostě (ne)využít všechny známé postavy... Zejména tak po shlédnutí dvou posledních dílů jsem zažil stejný pocit zklamání, jako když jsem v roce 2008 vycházel z kina od tehdy z plna očekávaného posledního filmu. A už to nezachrání ani poslední díl, ať už bude sebeepičtější (i když ani tomu nevěřím). Ach jo. ()

Můj boj 2 (2016) (S10E06) 

Tímhle měl Carter začít, od tohoto příběh rozvíjet a odpustit si tak celou tu nesmyslnou šarádu předtím. Příliš přímé a na oko nepřirozeně dynamické (přeci jen je člověk u Akt X spíš zvyklý na tu roušku mystična za každým rohem), Kuřák po takové době až příliš černobílá postava, mytologie do jisté míry utrpěla, ale v zásadě přesně toto mělo nevyhnutelně následovat po pravdě na konci 9. série. Obří škoda na nevyužité příležitosti znovuvskřísit kult se ale bohužel projevila. Pokud nějakým zázrakem bude schválena další (plnohodnotná?) série, chci uvěřit, že do ní Carter vdechne víc toho, co Akta X opravdu dělá tím, pro co jsme je měli rádi. Mysteriózno, politicko-konspirační thriller, inteligentní zápletky s paranormálním přesahem a hlavně staré dobré agenty, ať už je za těch x let změnilo cokoliv. Jen náznaky to nespraví, zvláště v přehršli pseudotechnických vychytávek dnešní doby a za přítomnosti téměř naprosto nepatřičných vedlejších postav. ()

Můj boj 3 (2018) (S11E01) 

No to néééé, to fakt nééé. S prohlášením ukončit celý seriál má jít tahle série vstříc všem snům každého zarytého fanouška, zvláště když mytologické epizody se chystají poslední dvě. A tahle první z ních totálně rozbourá všecko, co mohlo někam vést, k důstojnému závěru. Už v 10. sérii jsem Cartera vinil za absolutní promarnění šance, kterou po tolika letech dostal. Člověk by čekal, že se někdejší mistr seriálové konspirace probudí a nastaví sám sobě zrcadlo, a on jej napak vyhodí z okna bez starosti, koho ty střepy na chodníku pořežou. Nemíním kritizovat styl vyprávění ani všechno to odpoutání se od toho, co X-Files dělalo dobré, to už vášnivě rozebral kdejaký kritik. Jsem jen totálně znechucen cestou, jakou se Carter vydal (všechno důmyslně budované za x let zbourat za pár minut, a ještě drsněji jak v pilotu předchozí minisérie). Ach jo. ()

Život po životě (2018) (S11E02) 

Jestli jsem předchozímu dal (skoro) odpad, tohle je určitě poctivější záležitost. Sice je pořád cítit odér bezradnosti v psaní originálních scénářů s někdejší kvalitou, ale zachraňuje to (a to dost hodně) starý dobrý suchý humor, hlavně Mulderův. Dokonce celá epka by mohla mít náběh na parádní spikleneckou linku v mytologii, ale už předem cítím, že toho tvůrci (už) toho nejsou schopni. Ono taky docela chápu i je - dostali po dak dlouhé době možnost oživit to, na čem kdysi pracovali každý den a kvalitní psaní jim šlo od ruky. Když si dáte (nucenou) pauzu, na rozjezd něčeho dobrého jako kdysi potřebujete víc času, protože za tu dobu se nezměnil svět, ale i vy sami. Každopádně toto bylo už poctivě na půl cesty k navázání na feeling starých dobrých X-Files, kterých se fanoušci nikdy dosyta nenabažili a touží je mít i po těch 16 letech. Chápu je všechny. ()

Plus jedna (2018) (S11E03) 

No nené, že by konečně malý zázrak? Moje srdce bušilo radostí přo každé minutě této epky, která se TÁK blížila tomu, co jsme na X-Files kdysi milovali. Myšlenkově otevřený Mulder, racionální Scullová, dost (v pozitivním smyslu a zde doslova) bláznivý plot pro nemytologický díl... a když už mi vadilo jen, to že oba dva herci jsou prostě nějak moc staří a nějak už jen parodují sami sebe, tak záhy i tuhle trhlinku v mém vnímání sami moc příjemně rozebrali. Dokonce tak příjemně, jako nikdy za celý předchozí Revival ani poslední film. Jen nevím, jak mám vnímat motiv slavného hudebního intra použitý při oné "postelově" scéně. Fingers crossed, aby ta stoupavá tendence kvality ještě aspoň chvilku vydržela, než to zas Carter pohřbí něčím zhola pitomým. ()

Počkat, cože? (2018) (S11E04) 

Dobře střelené, jako to u humorných epizod (Postmoderní Prometheus, Setkání s příšerodlakem) známe. Plné skvělých a trefných narážek, hlavně na Zónu soumraku, ale i na některé oblíbené epizody Akt X. Odlehčené epizody vždycky divákovi umožnily uvidět hlavní postavy v trošku sebeparodické, nevážné formě a víc je tak přiblížit, zcivilnit, polidštit. Jen nasazení téhle epky těsně za první dobrou celé série mi přišlo poněkud nešťastné (zvlášť, když jde do jisté míry o parodickou vzpomínkovou poctu a je z ní cítit jakési loučení se se seriálem). Když už se fandové začli rozplývat radostí a chtěli víc, dostali jen únikovku od hlavního proudu, a musí čekat o týden navíc. Snad se to čekání vyplatí. ()

Ghouli (2018) (S11E05) 

Konečně maličký posun v mytologii... i když tady to spíš byla epizoda o Scullyové coby (nezvyklým) osudem utrápené matce. Fakt škoda, že série má jen 10 dílů a teprve v půlce se (byť oklikou) řeší nejožehavější otevřená témata. Ale dobré, už začínám slavit, že po předchozím nemastném neslaném revivalu se tady tvůrci rozhodli za pět minut dvanáct dohánět (relativně) poctivě své resty. ()

Kotě (2018) (S11E06) 

Po předchozím zdařilém kousku mírný sešup do průměru, který nad vodou drží hlavně hostující Osment. Jak vidno, ten má v každém věku co nabídnout. Duo milovaných agentů tentokrát přehazuje pomyslná závaží na vahách sympatií vůči Skinnerovi při pátrání po něm a trošička nostalgie zahraje s divákem při scénách se (stále, i po 16 letech úřadujícím!?) Kerschem. Některé scény jakoby vypadly z nejhororovějších kousků prvních sérií. Určitě je na co se dívat. 65 procent. ()

Sledující (2018) (S11E07) 

Zatím nejoriginálněji pojatá MOTW epizoda revivalu s jasným, leč nenutivým posláním. Epizody s umělou inteligencí měly v X-Files vždycky spíš takový humornější nádech a nekladly si za cíl divákovi nějak obohatit mozkové závity, neboť bylo známo, že to může skončit jen fiaskem. Nicméně v revivalu je všechno jinak a tak i tohle pravidlo se záhy rozhodli tvůrci porušit. A nedopadlo to vůbec zle! Geniální intro následuje parádní futuristické posezení v restauraci, které obyčejným rozhodnutím změní chod věcí v bláznivou hi-tech vykořisťovačku. "Nejsme dobří učitelé" je replika, která z těch opravdu mála skutečně vyslovených slov v celé epizodě dává divákovi jistou hrdost i pokoru, předně však radost za to, že právě v téhle (asi) poslední sérii Akt X něco v této souvislosti zaznělo. A Scullyové s původným krátkým sestřihem to SAKRA sekne! ()

Důvěrně známý démon (2018) (S11E08) 

Hodně dobrá záležitost. Wong se evidentně snaží na poslední chvíli dohnat a zachránit, co se dá. Spolu předchozí robokalyptickou vizí a citlivou polomytologickou epizodou Ghouli skóruje na všech brankách, kde předešlý revival ztroskotal. Slušné napětí zejména v gradující druhé polovině připomíná nejlepší hororové epizody prvních čtyř sérií a klasický otevřený závěr nasazuje zážitku zaslouženou korunu. Téma "dění v malém městě" už bylo v Aktech X nemálokrát, nicméně tady se asi nejvíc pojetí blíží Kalušárům (21. epizoda druhé série), kde Mulder už od začátku vidí za vraždou dítěte mnohem víc temného, než co se na první pohled nabízí, a Scullyová se snaží držet faktů. A přítomnost obou agentů je přitom divákovi dobrá jen pro lepší vysvětlení celého "zakopaného psa" (v tomto případě prakticky doslova). Děj a jeho vývoj s sebou prakticky bezvýhradně nesou vedlejší postavy, jejichž chování vyústí v neodvratitelné. Víc napětí a mysteriózna i v první půlce a bylo by to na čistých 5 hvězd. I tak ale paráda! ()

Nic netrvá věčně (2018) (S11E09) 

Velice rozpačitý díl. Na jednu stranu další z těch "na hraně nechutnosti" (jako pověstná Home, které se tato v případové části v určitém směru blížila), na druhé straně jedna z těch nejcilivějších, pokud jde o poodkrývání motivů složitého vztahu Muldera a Scullyové (závěrečný dialog byl v tomto ohledu jeden z těch nejlepších, co kdy vznikly). V dnešním seriálovém světě Supernatural a podobných je těžké udržet zápletkou i vyzněním klasickou notu X-Files a bohužel na tom tahle epizoda selhává. Ale pro těch pár vtípků, poodhalení vztahu Scullyové k její víře a právě již zmiňovaný závěrečný dialog hodnotím lepší dobrou. Napjatě čekám, jaký epilog Carter po tom všem přichystá. ()

Můj boj 4 (2018) (S11E10) 

Psal jsem to u poslední epizody předchozího revivalu, píšu to znovu. Tady měl Carter začít. Dal bych i cokoliv za to, kdyby tahle série byla celá mytologická. První dvě třetiny epizody, ultra-akční, ale výhradně povrchní, vesměs jen honička za Williamem přesně tam, kde skončila epozoda Ghouli (a Mark Snow ovšem opět válí). Děj vypada jako další nesmyslný výplach, kterým Carter hodlá dokonale pohřbít, co za x-let budoval (zejména rychlost odstraňování klíčových postav člověka zam/a/rzí). Poslední třetina ale otočí kartu v něco, v co kdejaký fanda hluboce doufal, ačkoliv jsme se v zásadě nijak výrazně neposunuli po onom legendárním výroku muže z Pentagonu "Oni jsou tu mezi námi už velmi dlouho, pane Muldere." Možná ani neměl, protože vždy šlo o pravdu, o to, že Mulder chtěl uvěřit... nikdy nešlo o rozklíčovaní formy naděje na zastavení apokalyptických vizí (které jsou nám tu připomenuty taky). Nechyběl klasický cliffhanger, který ale tentokrát není doslova šokující, spíše symbolický a dávající zarytým fandům onen pocit blaženého dojmu, že i kdyby se s nimi X-Files nadobro tímto dílem loučila, dokázal to Carter nakonec s odřenýma ušima poměrně důstojně. Posledními dvěma scénami totiž navázal na to, čím kdysi úctyhodně dokončil původní devítiletou kultovní záležitost - slovy "Naděje existuje." Tento revival jednoznačně překonal ten nemastný neslaný předchozí, a i když plnohodnotně na původní kult navázat nedokázal, nemají se tvůrci suma sumárům za moc stydět. Děkuju. ()

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama