Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 3
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Videa (39)

Trailer 3

Recenze (768)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pravda je tam vonku... a mladý workholik, agent FBI, Fox Mulder je jej na stope. Po boku mu vždy stojí, mierne skeptická, naoko chladná, kolegyňa Dana Scullyová. „Akty X“ - napínavý, mysteriózny, sci fi seriál z produkcie americkej spoločnosti Fox. Bolo natočených deväť sérií; celkove 202 dielov. Tento úspešný titul sa vysielal počas rokov 1993 až 2002, čo z neho robí jeden z najdlhšie bežiacích televíznych seriálov v USA. V roku 1998 bol natočený aj celovečerný kinofilm. **** ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Jeden z dnes již kultovních a mysteriózních seriálů, v němž podivín a lehký naivka Mulder společně se skeptickou Scullyovou řešili odložené případy ze složky Akt-X šmrncnutý dávkou paranormálních jevů, konspiračních spiknutích a Mulderova ironického humoru. Tento seriál jsem poprvé viděl v naší televizi a nezapomenu na tajemný nádech, který se při sledování vyšetřování hlavních hrdinů valil z každého temného zákoutí. Kvalita dílů kolísala, což je ostatně u seriálů na několik sérií vcelku častý jev, ale celkově se jedná o nadprůměrnou záležitost. Při honu za tajemnými bytostmi jsem pořád čekal, že se mezi Mulderem a Scullyovou uskuteční nějaké intimní sblížení, přeci jen určité jiskření tam bylo, ale Chris Carter byl jiného názoru. Nezapomenutelný je pak pan Cancerman, hláška "The truth is out there" a samotná Gillian Anderson, která se mi líbila už jen kvůli svým vnadům, jež však v seriálu neuvidíte. Hudební doprovod složil Mark Snow, znám je především úvodní motiv Materia Primoris: The X-Files Theme. (8/10) ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Haha, keby len David Duchovny vedel, čo jeho priezvisko znamená v slovenčine. Jeden z najkultovejších seriálov 90. rokov. Ako puberťák som na ňom frčal, nechajúc sa unášať nezabudnuteľnými hororovými dielmi Hniezdo, Tooms, Humbug, Domov, Hostiteľ alebo Padá súmrak. Keď som si to zopakoval v r. 2020, prekvapilo ma, že je to fakt dobré. Veľa dielov je vynikajúcich, prevažne medzi hororovými sa urodili také, ktoré hravo prebijú mnohé celovečeráky. Do toho nepríjemná, sychravá, večne daždivá, zamračená a pochmúrna jesenná atmosféra, skvelo sa dopĺňajúca ústredná dvojica a legendárna séria bravúrnych vedľajších postavičiek (Skinner, Muž s cigaretou, Osamelí strelci, rôzni Mulderovi tajomní informátori s tu viac, tu menej postrannými úmyslami). Ku koncu klesala sledovanosť, témy sa opakovali a seriál vykazoval známky monotónnosti (najmä 6. séria bola slabá). Napriek tomu sa i ku koncu podarilo natočiť pár parádnych dielov (napr. Trpezlivosť). Musím sa zastať Roberta Patricka, ktorý v posledných dvoch sériách vystriedal Duchovneho. Robert nasadol do rozbehnutého vlaku a nikto mu to neuľahčoval, v prvom rade fanúšikovia. Ale treba dodať, že bol fakt dobrý. Vlastne čo dobrý. Bol to božan (proste T-1000 v kladnej úlohe). Škoda, že do projektu nastúpil v najnevhodnejšom čase a dnes sa na jeho účinkovanie v Aktoch X bohužiaľ zabúda. Samostatnou kapitolou sú odľahčené, miestami až vyložene komediálne (!) diely, ktoré v mnohých hardcore fanúšikov vyvolávali negatívne emócie, no treba dodať, že niektoré sú fantastické (Počkať, čože? o zabudnutom treťom parťákovi Reggiem alebo fantasticky zábavný diel Zlá krv o upírskej komunite, kde Scully nezabudnuteľne balí Luke Wilson). Za achillovu pätu seriálu vnímam opakovanie ohľadom ustavičného rušenia oddelenia Akty X, k čomu prvý raz došlo už v 1. sérii a následne sa to nepravidelne opakovalo, čo už ku koncu bolo ozaj nechctiac smiešne. Zaujímavé je, že viacerým záporákom bolo umožnené zažiť comeback a objavili sa nie v jednej, ale rovno v dvoch epizódach (Modell, Tooms, Pfaster). ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Hysterie kolem tohoto seriálu se mi nějak vyhnula obloukem. Vzpomínám si teda spíš jen na pár dílů z těch pozdějších sérií a to byla celkem nuda. Postavy agentů Muldera a Scullyový mi připadaj jak roboti a příběhy všechny stejný. Nějak nechápu, co na tom všichni viděj. Jinak si vzpomínám, jak spolužáci bezmezně obdivovali agentku Scullyovou a neustále sháněli jakýsi její fotky v Evině rouše, což jsem taky nechápal. Mně se teda nějak obzvlášť nikdy nelíbila... ()

johnys 

všechny recenze uživatele

První dvě resp. tři série přelomová kultovní záležitost, seriál válcující ve sledovanosti vše kolem. Pomník Chrise Cartera. Antireklama na kuřáky :-) Postupně šla kvalita příběhů mírně dolů. Z odvahy a nápadů autorů čerpali tvůrci mnoha dalších filmů. Životní role Davida Duchovnyho, kterou zajímavě sebeparodoval v Evoluci a i díky níž vyzrál do role v seriálu Californication. ()

Galerie (2 724)

Zajímavosti (345)

  • Když Chris Carter dostal nabídku natočit seriál pro Fox Network, nechal se inspirovat informací, že se téměř čtyři miliony Američanů domnívají, že byli uneseni mimozemšťany. (Terva)
  • Až ve znělce epizody Pravda, která byla na dlouhou dobu posledním dílem seriálu, se objevilo rekordních pět průkazů. Vedle hlavního dua tu vystupoval náměstek ředitele FBI Skinner (Mitch Pileggi) a noví agenti Doggett (Robert Patrick) a Reyesová (Annabeth Gish). Průkaz FBI patřící agentu Johnu Doggettovi byl poprvé zobrazen v epizodě Zevnitř. (Reiniš)

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama